به گزارش الموند، به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، محسن حاجیمیرزایی وزیر آموزش و پرورش در حاشیه گفتگوی تخصصی هفته با موضوع اجرای طرح کوچ با اشاره به اینکه آموزش و پرورش مسئول آموزش دانشآموزان در ساحتهای مختلف تربیتی است، اظهار کرد: این ساحتها شامل ساحتهای اعتقادی، علمی، اقتصادی، اجتماعی، فناوری و تربیت بدنی و مراقبت از سلامت دانشآموزان است که در سند تحول این موضوع به طور متوازن دیده شده است.
او ادامه داد: امسال یک پروژه بزرگ ملی را اجرا کردیم که همه دانشآموزانی که ثبتنام کرده بودند توده بدنیشان را اندازهگیری کنیم به این ترتیب که قد و وزن دانشآموزان اندازهگیری شد و دانشآموزان را از جهت اینکه لاغر، خیلی لاغر، دارای وزن طبیعی، چاقی یا اضافه وزن هستند، دستهبندی کردیم که این کار یک کار بزرگ ملی است.
وزیر آموزش و پرورش با اشاره به اینکه این کار بر مبنای دادههای ثبتی است، تصریح کرد: این یعنی اطلاعات تک تک دانشآموزان محاسبه شده و برای ۱۳ میلیون و ۲۹۰ هزار نفر از دانشآموزان شاخصهایی به دست آمده است.
حاجیمیرزایی افزود: براساس نتایج به دست آمده ۶ درصد از دانشآموزان ما لاغر و خیلی لاغر هستند و حتی ممکن است دچار سوء تغذیه باشند که نیازمند مراقبت جدی هستند، ۶۴ درصد از دانشآموزان وزنشان طبیعی است و ۳۲.۱ درصد از دانشآموزان دچار اضافه وزن و چاقی هستند.
او با اشاره به اینکه چاقی زمینهساز ابتلا به بسیاری از بیماریهای زمینهای از جمله بیماریهای قلبی عروقی و حتی سرطان هاست، گفت:
افراد دچار این عارضه حتی با کاهش اعتماد به نفس مواجه هستند و هم اینکه به لحاظ فیزیولوژیک دچار مسئله میشوند، بنابراین مجموعهای از عوارض و پیامدهای که را تجربه میکنند که حتی در دوره شیوع کرونا طبق بررسیهای انجام شده ۴۰ درصد ریسک بالاتری در ابتلا به این بیماری را در پی دارد.
حاجیمیرزایی با اشاره به اینکه در این طرح به دادههای بسیار ارزشمندی دست پیدا کردیم، تصریح کرد: این دادهها میتواند برای وزارتخانههای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزارت ورزش و جوانان، وزارت صمت و صدا وسیما به منظور افزایش آگاهیهای خانوادهها مفید و موثر باشد.
وزیر آموزش و پرورش تاکید کرد: چاقی ۳۰ درصد از دانشآموزان یک خبر نگران کننده است که نیاز به مراقبت جسمی دارند؛
در گذشته برای انجام دادن برنامههای مداخلهای در برنامههای تغذیه دانشآموزان یا تحرک بدنی آنها بر پایه اطلاعات برآوردی اقدام کردیم و الان دادههای تحقیق وجود دارد و یقین داریم کاملاً میدانیم کدام دانشآموز در مدرسه دچار این وضعیت هستند؛
بر این اساس دستگاههای مختلف میتوانند به تناسب مسئولیتی که دارند هم برای کسانی که دچار پدیده لاغری و هم چاقی هستند مداخلات داشته باشند.
حاجیمیرزایی با اشاره به برنامههای در نظر گرفته شده برای دانشآموزان چاق شناسایی شده اظهار کرد:
برای این دانشآموزان هم باید الگوی تغذیه تغییر پیدا کند که ما راهنمایی و مشاورههای لازم را ارائه میکنیم همچنین برای هر یک از دانشآموزان کارنامهای صادر میشود که نشان میدهد موقعیت توده بدنی آنها چگونه است و آن را ارزیابی میکند.
او ادامه داد: توصیههای در نظر گرفته شده هم برای خود دانشآموزان و هم خانوادههاست؛ به هر حال شرایط کرونا وضعیتی به وجود آورده ،کم تحرکی تشدید شده است.
وزیر آموزش و پرورش گفت: مطالعهای را در سال ۱۳۹۵ داشتیم و نشان داد دانشآموزانی که با پدیده چاقی مواجه بودند ۲۱ درصد بوده و الان بیش از ٨ درصد افزایش پیدا کرده است و نشان میدهد پدیده چاقی پدیده فزاینده است و دوره کرونا آن را تشدید کرد.
وزیر آموزش و پرورش با اشاره به اینکه در نظر داریم تا پایان سال تحصیلی جاری ٣ درصد از اضافه وزن دانشآموزان بکاهیم، اظهار کرد:
البته برنامهای که برای این طرح پیشبینی شده بود تا پایان سال ۱۳۹۹ است، اما برخی از همکاران استانی ما پیشنهاد کردند که این طرح را تا اردیبهشت ماه به تاخیر بیندازیم تا بتوانند با دقت بیشتر این کار را دنبال کنند.
وزیر آموزش و پرورش تاکید کرد: من به عنوان متولی دستگاه تعلیم و تربیت مخاطرات دور بودن بچهها از مدرسه را گوشزد کردم و آن را به استحضار اعضای ستاد ملی مبارزه با کرونا هم رساندم، اعتقادم بر این است مخاطراتی که از دوری دانشآموزان از مدرسه ایجاد میشود، سلامت روانی و سلامت اجتماعی آنها را تحت تاثیر قرار میدهد همچنین سلامت جسمی آنها را هم تهدید میکند.
او ادامه داد: باید به سمتی برویم که به تدریج مدارسمان را بازگشایی کنیم، حتی با چند دانشآموز یا با یک روز در هفته حضور دانشآموز در مدرسه تا ارتباط او و مدرسه برقرار باشد که ستاد ملی کرونا توصیههای ما را بررسی کردند و بنا به نگرانیهایی که داشتند بازگشایی را به وقت دیگری موکول کردند تا شرایط مناسبی باشد.